Ballarat Regional Integrated Cancer Centre

A calming, patient-focused facility designed to reduce the physical and emotional strain of cancer treatment for patients and their families.

This ambulatory facility supports a multidisciplinary collaborative approach to patient care. The Centre provides the latest technology for cancer treatment supported by a radiotherapy facility, Medical Oncology Unit, a satellite pharmacy ensuring immediate access to medication and treatments and a multidisciplinary consultation suite supporting the concept of a ‘one stop shop’ for patients and their families.

The interiors were purposely designed to be warm and uplifting. Natural timbers line the walls reducing noise, while a sculptured roof and ceiling form draws in natural light to ultimately provide a peaceful and calming environment. Radiation bunkers were also designed to be less imposing with a floral ceiling pattern that can be lit up in variety of ways to calm patients during treatment.

Education and administrative spaces encourage collaboration and support research with a clinical trials unit closely aligned to treatment spaces. A Wellness Centre is included where all those involved in the patient journey can access amenities that offer a break from routine clinical spaces.

At all times throughout the design phase, Ballarat Health Services was keen to incorporate the requirements of patients into the design and we are pleased with the building that has been delivered.
– Andrew Rowe, Ballarat Health Services Chief Executive Officer

Location –Ballarat, Victoria
Client – Department of Health/Ballarat Health Services
Size – 8,500 sqm
Completed – 2013

Gallery
Ballarat Regional Integrated Cancer CentreLeanda Chia