Ballarat Acute Mental Health Facility

An award-winning design focused on delivering a therapeutic environment that can, and does, aid recovery

The Ballarat Base Hospital Acute Mental Health Facility was renovated and expanded to maintain the existing number of beds but provide a warm, light filled, welcoming facility with large open spaces for activity and leisure. A new entrance with an open timber fence allows the facility to portray an open and engaging presence to the wider community and the architecture creates inviting, domestic scaled spaces: patient security and amenity increased through private bathrooms and large windows with views into courtyards.

Location – Ballarat, Victoria
Client – Department of Health/Ballarat Health Services
Completed – 2010

Gallery
Awards
  • 2011 Design & Health International Academy Award for Mental Health Design
Ballarat Acute Mental Health FacilityLeanda Chia